Ahoj M., nechtěl jsem o tom mluvit v autě před
ostatními, ale chtěl bych tě před striktním vitariánstvím varovat. Sám jsem se
jeden čas asi půl roku vitariánsky stravoval. Znám většinu guruů rawfoodismu,
četl jsem knížky od Dr. Guntera, Dr. Walkera, Diamondových i jiné. Samozřejmě
souhlasím s tím, že by lidé měli jíst pokud možno co nejprostší stravu, dle
možností v přirozeném stavu (BIO, nerafinovanou) a také velké množství syrové
stravy. Syrová strava je výborná jako postní kůra, dá se pro své výjimečné léčivé účinky aplikovat i na několik týdnů. Osobně mám například skvělé zkušenosti s džusovým půstem (viz. http://www.magazinzdravi.cz/lepsi-stav-vice-stav). Několikrát ročně ho dle možností na několik dnů až týdnů (můj rekord je 21 dní) zařazuji. Pro výlučnou konzumaci syrové stravy (vitariánství) jsem však v průběhu svého několikaletého
hledání nenašel dostatek teoretických ani empirických důkazů. Věda i osobní
zkušenosti hovoří jednohlasně ve prospěch konzumace syrové stravy S MÍROU
(vyváženě). Osobně jsem pro sebe došel na základě studia tohoto tématu k
závěru, že 1/3 - 1/2 z celkové denní dávky je zcela dostatečná. Možná víš, že
moje sestra s vitariánstvím i tématem dělené stravy "koketuje"
už přes 20 let. Výsledkem je, že si vypěstovala ortorexii (viz odkaz na video
na mém blogu, které jsem kvůli ní přeložil do češtiny:
http://matej4212.blogspot.cz/2014/12/ortorexie-posedlost-zdravou-stravou.html).
Vitariánem několik měsíců byl i její bývalý přítel, než to vzdal poté, co extrémně shodil na váze. Já jsem měl podobnou zkušenost. Osobně se znám s Filipem Říhou (můj spolužák ze základní školy), kterému se před lety podařilo v ČR nadchnout spoustu lidí do rawfoodismu a který založil firmu Fresh bedýnky, a vzdáleně i s Terezou Havrlandovou, zakladatelkou a majitelkou řetězce Life Food. Znám také (díky své sestře) osobně spoustu vitariánů ze současné facebookové komunity Raw food. Ani jeden (včetně mé sestry), o kterém vím, neprokázal trvalou udržitelnost tohoto výživového stylu. Filip Říha se vrátil k vařenému masu (v duchu hesla z extrému do extrému) a Tereza Havrlandová (i moje sestra) pravidelně zařazují do svého jídelníčku vařené pokrmy. Proč? Protože jinak by tu asi už nebyly...
http://matej4212.blogspot.cz/2014/12/ortorexie-posedlost-zdravou-stravou.html).
Vitariánem několik měsíců byl i její bývalý přítel, než to vzdal poté, co extrémně shodil na váze. Já jsem měl podobnou zkušenost. Osobně se znám s Filipem Říhou (můj spolužák ze základní školy), kterému se před lety podařilo v ČR nadchnout spoustu lidí do rawfoodismu a který založil firmu Fresh bedýnky, a vzdáleně i s Terezou Havrlandovou, zakladatelkou a majitelkou řetězce Life Food. Znám také (díky své sestře) osobně spoustu vitariánů ze současné facebookové komunity Raw food. Ani jeden (včetně mé sestry), o kterém vím, neprokázal trvalou udržitelnost tohoto výživového stylu. Filip Říha se vrátil k vařenému masu (v duchu hesla z extrému do extrému) a Tereza Havrlandová (i moje sestra) pravidelně zařazují do svého jídelníčku vařené pokrmy. Proč? Protože jinak by tu asi už nebyly...
Americká dietetická organizace (ADA), Kanadští dietologové, Potravinářská a
zemědělská organizace (FAO) i Světová zdravotnická organizace (WHO), navzdory
české, za aktuálními výzkumy zaostávající, dietologii a názorům většiny českých
lékařů (o většinové veřejnosti ani nemluvě), potvrzují, že vyvážená vegetariánská
i veganská strava je nutričně vyvážená a zdraví prospěšná (jak v prevenci, tak
v léčbě). Všechny ale shodně varují proti extrémním restriktivním dietám - jako
příklady uvádí makrobiotickou, vitariánskou a frutariánskou. Medicína
(dietologie) vyvrací kult vitariánství. Zajímavý článek o tom vyšel i v
časopisu Prameny zdraví. Napsal ho odborník na výživu z univerzity Loma Linda v
Californii. Ten v tomto článku vysvětluje, že v některých případech je
rozdíl ve využitelnosti ve prospěch vařených jídel až několikanásobný, neboť
živiny jsou lépe stravitelné (díky denaturaci bílkovin, gelatinizaci škrobů a
částečnému rozkladu vlákniny) a potrava z těla nemusí odcházet pouze částečně
strávena jako je tomu v případě konzumace syrové stravy." (zdroj: Winston J.
Craig, Journal of Health and Healing). Celý článek a ještě jiný v češtině najdeš zde:
https://drive.google.com/drive/folders/0B3IwNsUYpnl3SllsWHRpSThrTG8?usp=sharing
Další doplňující informace jsou dostupné (v angličtině) například zde:
https://drive.google.com/drive/folders/0B3IwNsUYpnl3SllsWHRpSThrTG8?usp=sharing
Další doplňující informace jsou dostupné (v angličtině) například zde:
Já osobně propaguji jako ideál veganskou stravu (ne-živočišnou, složenou
pouze z ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin a obilovin) a to bez nezdravého
dochucování (škodlivého koření, cukru apod.)
Obhajobu předností tohoto stravovacího stylu najdeš např. v této
studii:
https://drive.google.com/folderview?id=0B3IwNsUYpnl3cV9LMHF5ZDVxakk&usp=sharing&tid=0B3IwNsUYpnl3NFduNVI1TUkyT2c
https://drive.google.com/folderview?id=0B3IwNsUYpnl3cV9LMHF5ZDVxakk&usp=sharing&tid=0B3IwNsUYpnl3NFduNVI1TUkyT2c
Jsem přesvědčený, že syrová strava není trvale udržitelná v současných
podmínkách. Jako věřícímu člověku ti nabízím i biblické (historické) vysvětlení
(podrobněji na konci mailu). Vitariánství mohlo být realitou v ráji, ale poté,
co byla země prokleta hříchem, byla člověku dána vedle syrových plodů (Gn 1,
29) za pokrm také "bylina polní" (Gn 3, 18). A ta se musí vařit jinak
je nestravitelná (to platí o většině obilovin, luštěnin i okopanin).
Prosím neber můj email jako snahu o poučování. Chtěl jsem se s tebou pouze
podělit o své dosavadní zkušenosti v hledání ideálu v oblasti výživy v průběhu
posledních 17 let.
Zdraví, radost a Boží pokoj do všech dnů v novém roce přeje
Matěj :-)
Příloha: Biblický pohled (výtah z teologické studie ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČLOVĚKA v ráji a po pádu do hříchu):